Kako odabrati fakultet uz pomoć rang listi prijašnjih upisa?

Prenosimo ti u cijelosti rang listu upisa u studijske programe za školsku godinu 2022./2023. koje je objavila Agencija za znanost i visoko obrazovanje.
Prema ovim podacima su se prošle godine maturanti upisivali u svoje željene fakultete (pričekaj dok se tablica učita):

Za puni prikaz (i mogućnost preuzimanja) u alatu Google Sheets klikni na ovaj link!

Stanje u gradu Zagrebu

Ako si maturant i želiš upisati fakultet u Hrvatskoj, važno je znati koji su fakulteti najtraženiji te koji su oni s najvišim omjerom između upisne kvote i broja prvih izbora.

Promotrit ćemo fakultete koji imaju relativno visoku upisnu kvotu i time spadaju u raširenije struke nego u one usko specijalizirane poput umjetničkih. Ovdje se ističe studij Psihologije na Filozofskom fakultetu u Zagrebu koji ima omjer kvote i prvog izbora više od 1:3, što znači da će ovaj studij uspjeti upisati jedno od troje maturanata.

U nastavku, dolaze dobro poznati studiji visoke potražnje poput logopedije, fizioterapije, arhitekture, no istaknut ćemo studij čiji trend upisa značajno raste: Računarstvo na Tehničkom veleučilištu u Zagrebu. Omjer je 2.5, što znači da ćeš direktno konkurirati za upis s jedno ili čak dvoje tvojih kolega (možda i razrednih) u Hrvatskoj.

Zanimljiv je i studijski program „Rani i predškolski odgoj“ na Učiteljskom fakultetu u Zagrebu koji upada u prvih 50 studija s omjerom većim od 2. Taj trend je povećan jer je to zanimanje, u narodu popularno kao „teta (striček) u vrtiću“, postalo deficitarno pa na tržištu ima dobrih prilika koje su primamljive budućim studentima.

Za buduće ferovce istaknut ćemo podatak da raste težina upisa na FER u Zagrebu. Omjer je porastao na 1.5, a sam prag za upis gotovo na 750 bodova. U prijevodu, za neki osigurani upis potrebno je uz dobar prosjek u školi s nekih 300 od mogućih 400 bodova, dobiti četvorku na matematici i fizici u rangu 80% gdje će to rezultirati 780 ukupnih bodova.

U gradu Zagrebu u top 5 fakulteta po broju prijava (ne prvih izbora) ostaju vječni pobjednici ekonomija, pravo, strojarstvo i već spomenuto računarstvo/elektrotehnika na FER-u. Važno je reći da čak 3 od navedenih imaju omjer prvih izbora ispod 1, što znači da ako ste napisali dovoljno dobro maturu, vrlo jednostavno ćete upasti. To su ekonomija, pravo i strojarstvo.

 

Stanje u ostalim velikim gradovima

Još ćemo napisati za svaki od ostala 3 velika grada top 3 studija po potražnji (ponovno isključujemo umjetničke smjerove koje nije lako upisati u nijednom gradu):

OSIJEK:

  1. Dvopredmetne kombinacije studija s Engleskim jezikom i knježevnošću
  2. Medicina
  3. Arhitektura

RIJEKA:

  1. Psihologija
  2. Fizioterapija
  3. Logopedija

SPLIT:

  1. Farmacija
  2. Fizioterapija
  3. Primaljstvo

 

E sad...

Kako saznati još koliko mi je točno bodova potrebno da se izborim i konkuriram na svim ovim fakultetima?
Srećom i za to imamo rješenje! Klikni na objavu u kojoj to pojašnjavamo:
https://santa-instrukcije.hr/zadnje-upisani-broj-bodova/

Zaključak i savjeti

Na kraju, sigurni smo da su vam svi ovi podaci korisni u procjeni mogućnosti upisa pojedinih studija. Nadamo se da ćete obratiti dobru pozornost i stvoriti strategiju koja vam omogućava bezbrižan „upad“. Ako marljivo pratite naše pripreme, ne sumnjamo u uspjeh, no važno je kod visoko traženih fakulteta biti svjestan koliko i prosjek ocjena tokom školovanja može utjecati na konačan upis. Ipak, uz solidan uspjeh kakav mi ostvarujemo, većina maturanata upisuje prvi izbor koji namjesti prema realnim mogućnostima!

Uvijek smo na raspolaganju za dodatne konzultacije u vezi željenog fakulteta, te ćemo rado pomoći (besplatno) s bilo kakvim informacijama!

P.S. Za one kojima su bitna samo studentska prava pa traže one fakultete na koje će sigurno upasti, tablica se lako filtrira po takvom poretku od najmanjeg omjera prema najvećem… Ili sami proskrolajte do kraja tablice. No, nismo vam mi to rekli 😉

P.P.S. Važno je upisati nešto što možeš zamisliti kao buduće zanimanje! Snovi su jedno, no realnost je drugo. Uvijek slijedite snove, no ne zatvarajte vrata i onim studijima u kojima se možete naći. Nije na odmet i razmišljati da nam je u Hrvatskoj potrebno puno strukovnih zanimanja pa i takve prekvalifikacije mogu ostati u mislima, ako se ne možeš naći u knjigama i akademiji. Do tad, dobro je napisati kvalitetno maturu i s tim ponosno izaći iz srednje škole.

Želimo ti puno sreće i uspjeha,

SANTA tim

Ostavi komentar